Osuuskunta haluaa ilmoittaa, että EU-rahoitteinen projektialue (Orvlax, Vättlax, Padva, Korsuddarna) rakennetaan vielä vuonna 2024. Vain ne jotka ovat tilanneet kuutuliittymän saavat sen. Valitettavasti muut projektialueella tulevat jäämään ilman kiinteää datayhteyttä tulevaisuudessa.
1.5.2023 Osuuskunta Optowest pyytää tarjouksen kyläverkon hitsaustöistä Orvlax, Vättlax, Padva ja Korsuddarna alueisiin. Linkki tarjouspyyntöön.
5.9.2022. Voit vielä tilata valokuituliittymän ennen rakentamista Orvlaxiin, Vättlaxiin, Padvaan ja Korsuddarniin. Tilaus tehdän tästä.
30.8.2022 klo 9:00 Ingvalsby alueella esintyy häiriö teleliikenteessä. Selvitämme syytä parhaillaan. Pahoittelemme mahdollisista häiriöstä aiheutunutta haittaa.
29.8.2022 Carunan sähköverkon parannustöiden takia tietoliikenteessä Ingvalsbyssä voi esintyä lyhyt katkos maanantaina 29.8 klo 13:00-14:30. Pahoittelemme mahdollisista häiriöstä aiheutunutta haittaa.
6.8.2022 Carunan sähköverkon parannustöiden takia tietoliikenteessä voi esintyä lyhyt katkos tiistaina 9.8 klo 9:30-11:00. Pahoittelemme mahdollisista häiriöstä aiheutunutta haittaa.
Osuuskunta Optowest suorittaa kuituverkon huoltotyötä maanantaina 20.6. klo 14-16 ja tiistaina 21.6 klo. 12-14. Tietoliikenteessä saattaa olla lyhyitä katkoksia kyseisenä aikana.
Pahoittelemme häiriöstä mahdollisesti aiheutuvaa haittaa.
29.3.2022 Osuuskunta Optowestille on myönnetty julkista tukea EU:n jälleenrakentamisrashaston varoista valokuituverkon laajentamiseen Orvlaxiin, Vättlaxiin, Padvaan ja Korsuddarniin (katso kartta).
Osuuskunta Optowestin vuosikokous pidetään sunnuntaina 19.12.2021 klo 17 Malmåsa:ssa, Nitlaxintie 12, 10600 Tammisaari
12.10.2021 Osuuskunta Optowest on hakenut julkista tukea valokuituverkon laajentamiseen. Lue lisää.
Tietosuojaselostusksemme kertoo mitkä tiedot Osuuskunta Optowest kerää sinusta ja mihin tarkoitukseen.
Valokuitua koskevia usein kysyttyjä kysymyksiä ja väittämiä
Hyvä näin, mutta kehitys ei pysähdy. Vielä 4-5 vuotta sitten ”pärjättiin” laajakaistanopeuksilla, jotka nyt eivät enää riitä. Kaiken aikaa ilmestyy lisää palveluita, jotka vaativat yhä enemmän liittymiltämme. Nykyiset puhelinlinjamme ovat saavuttaneet kykyjensä ylärajan.
Se on ainoa tulevaisuusvarma tekniikka. Yhden ainoan, hiuskarvan paksuisen kuidun kapasiteetti riittää Suomen koko nykyisen tiedonsiirtotarpeen siirtämiseksi.
Se toimii valon, ei sähkön avulla = ukkoselle immuuni, usein maahan kaivettu ja ilmoilta suojattu
Suoriutuu monenlaisesta liikenteestä; luonnollisesti dataa, mutta myös puhelinliikennettä ja esimerkiksi TV-lähetyksiä.
Pitää paikkansa. Mutta suuremmat nopeudet tarkoittavat suurempaa taajuutta, mikä vuorostaan merkitsee lyhyempää kantamaa. Julkistetut supernopeat langattomat ratkaisut selviävät teoriassakin vain muutaman sadan metrin etäisyyksillä, käytännössä huomattavasti tätä lyhyemmillä.
Lue lisää aiheesta esim. osoitteesta http://wirelessgigabitalliance.org
Nämä nopeat langattomat ratkaisut sopivat erinomaisesti kodin sisällä tapahtuvaan tiedonsiirtoon, jolloin vältytään johtovedoilta ja kaapelinipulta, mutta niistä ei ole tiedonsiirtoon ulkoa kotiin.
Langaton siirtokapasiteetti ei ole rajaton ja se on ensisijaisesti varattava niihin sovelluksiin, joissa viestintä vaatii tällaisen ratkaisun, esim. viestintä liikkuviin kohteisiin tai niistä pois (auto, lentokone, juna, laiva jne.)
Kyllä kai rakentavat. Taajamiin. Operaattorit toimivat kaupalliselta pohjalta ja he laskevat saavansa sijoittamansa pääoman takaisin suhteellisen lyhyen ajan puitteissa. Tämä tarkoittaa, että verkon rakentamisen on oltava kannattavaa, ja silloin vaaditaan mahdollisimman monta liittymää mahdollisimman pienellä panostuksella.
Haja-asutusalue on jotain aivan muuta. Kukaan operaattori ei ole osoittanut kiinnostusta harvaan asutulle alueelle rakentamista kohtaan. Jos haluamme haja-asutusalueelle nopeita laajakaistoja, meidän on ne itse rakennettava.
Ja, mikä tärkeintä! Jos omistamme verkon, voimme taata vapaan ja avoimen verkon, jossa kaikki operaattorit voivat kilpailla palveluillaan yhtäläisillä ehdoilla, emme jää yhden ainoan operaattorin käsiin.
Jos aiomme itse rakentaa, tulee meidän organisoitua jotenkin. Osuuskunta on koettu ja toimivaksi havaittu yhtiömuoto, jota on käytetty ja edelleen käytetään useissa samankaltaisissa yhteyksissä. Ajattele vaikka puhelinliikenteen alkuaikoja tai vesiosuuskuntia tai S-liikeketjun alkua tai sitä kuinka tiekunta toimii.
Tarve on jo olemassa, etenkin kuvansiirron yhteydessä. Kuvakoot ja internetin kautta saatavien kuvien määrät ovat muutamassa vuodessa kasvaneet räjähdysmäisesti, eikä tämän kehityksen pysähtymisestä ole merkkiäkään havaittavissa. Mahdollisuudet ladata tai katsoa elokuvia tai tv-sarjoja internetissä lisääntyvät joka päivä. Monet TV-yhtiöt ovat ihan viime vuoden aikana laajentanut palveluaan, mikä tällä hetkellä käytännössä tarkoittaa, että suosituimpien tv-sarjojen viimeisin jakso on nähtävissä verkossa heti senjälkeen kun jakso on lähetetty ”tavallisessa” televisiossa. Useat yhtiöt tarjoavat mahdollisuutta liittyä kaapeli-tv:n tilaajaksi, jos vain on riittävän nopea laajakaistayhteys (= valokaapeli) käytettävissä. Ajattele, ei enää antenneja katolla!
Etätyöskentely, tuo muutaman vuoden takainen muotisana, ei ole oikein ottanut tulta, riippuen enimmäkseeen riittävän nopeiden tietoliikenneyhteyksien puutteesta. Mutta se ei tarkoita sitä, etteivätkö ihmiset olisi kiinnostuneita etätyöskentelystä. Ja maallahan ihmiset haluavat olla ja etätyöskennellä. Etätyöskentely säästäisi sitäpaitsi kustannuksia, vähentäisi matkustelua ja olisi ympäristölle ystävällisempää.
Niinköhän! Ja mitähän nykyinen laajakaista sitten maksaa? Vain neljässä-viidessä vuodessa sijoitamme siihen yhtä paljon rahaa ja olemme saaneet – – mitä? Tottakai se maksaa rahaa, sen se tekee riippumatta siitä, kuka sen rakentaa, mutta jos sijoitamme siihen itse niin omistamme myös itse jotakin. Kukaan ei voi tulla ja poistaa verkkoyhteyttämme, kuten nyt monissa paikoissa (mm. Bromarvissa) tapahtuu puhelinlinjojen kohdalta.
Puh: 045 874 9445
S-posti: info@optowest.fi
Osoite: c/o Papper&Hus Oy, PL50, 10601 Tammisaari
Paperi&Talot: - 019 232 800-
Help desk: - 045 874 9445
Isännöitsijä: -